lauantai 28. heinäkuuta 2012

Olympic Marathon

Jokseenkin viime viikkoon saakka kuvittelin maratonmatkan pituuden juontavan juurensa antiikin Kreikkaan ja Feidippes -nimisen kaverin juoksemaan matkaan Marathonin kylästä Ateenaan kertomaan taistelun voitosta. Kyseinen kaveri ilmeisesti juoksikin kyseisen matkan, mutta se ei ollut legendaarinen 42,195km vaan lähempänä 40 kilometriä. Nykyaikaisiin olympialaisiin maratonjuoksu tuli mukaan Ateenassa 1896, jolloin juoksumatka oli Marathonin kylästä urheilukentälle, eli aika tarkalleen taas 40 km.

Matkan pituuden määrittämisestä onkin muutama eri versiota, jotka kaikki viittaavat Lontoon olympialaisiin 1908. Yhden kertoman mukaan mukaan matkan pituudeksi tuli 42,195km ihan sattumalta, koska Wales prinsessa haluttiin maratonkisan lähettäjäksi ja lähtöpaikaksi Windsorin linnanpiha, jolloin mutka matkaan aiheutti tuon reilun parin kilometrin lenkin.  Toisen kertoman mukaan mukaan Walesin prinsessa halusi lapsiensa näkevän kisan lähdön kodistaan ja siksi matka teki mutkan Windsorin linnan kautta. Yhden tarinan mukaan matkaan tuli ylimääräisiä kilometrejä koska kisan haluttiin alkavan Windsorin linnalta ja päättyvän White City stadionille kuninkaallisen perheen eteen, jolloin matkan pituudeksi tuli 42,195km. (Ultimate guide to marathon running).
kuva
Picture from London 1908 marathon route
Mikä tahansa tarinoista pitää paikkansa, on selvää, että maratonmatkan pituus on keksitty vasta viime vuosisadalla ja vasta Pariisin Olympialaisissa vuonna 1924 matkan pituus, 42,195km, on otettu kansainväliseksi standardiksi. Nyt juostavan Lontoon olympialaisten maratonin reitti ei kulje vuoden 1908 eikä myöskään vuoden 1948 olympialaisten reittiä.

Tänä vuonna palataan siis omalla tavallaan Lontoossa maratonin alkulähteille. Naisten matkan maailmanennätystä pitää halussaan isäntämaan Paula Radcliffe ajalla 2:15:25. Ennätys on vuodelta 2003. Olympiaennätys puolestaan on 2:23:14, vuodelta 2000 ja on japanilaisen Naoko Takahashin nimissä. Suomen ennätys puolestaan on vuodelta 1995 ja sen on juossut Ritva Melender (os.Lemettinen) aikaan 2:28:00. Lontoon olympialaisissa maratonilla Suomea edustaa 36 -vuotias Leena Puotiniemi, joka on juossut parhaimmillaan 2:35:54, vuonna 2011. Mielenkiintoista on, että Puotiniemi on aloittanut juoksemisen vasta 27 -vuotiaana! So, it´s never too late!
Leena Puotiniemi, Marskin kierros, Mikkeli, 7.7.2012
Toinen mielenkiintoinen olympialaisten maratoniin liittyvä yksityiskohta on, että miesten matkalla on mukana juoksija, Guor Marial, jolla ei ole maata mitä edustaa. Hän on syntynyt Sudanissa, joka nykyisin kuuluu Etelä-Sudanin tasavaltaan, mutta maalla ei ole kansallista olympiakomiteaa, jonka KOK puolestaan vaatii, jotta maan urheilijat voivat osallistua kisoihin. Marial on viimeiset 11 vuotta asunut Yhdysvalloissa, mutta joidenkin teknisten ongelmien vuoksi hän ei ole saanut Yhdysvaltojen kansalaisuutta. Periaatteessahan kyseinen herra ei voisi olympialaisiin osallistua, mutta KOK, presidentti Jacques Roggen johdolla, on tehnyt tämän kyseisen herran kohdalla poikkeuksen ja näin ollen Marial ei edusta mitään maata Lontoon kesäolympialaisissa vaan osallistuu kisoihin itsenäisenä urheilijana olympialipun alla. 
kuva
Mielenkiintoiset 17 päivää luvassa, hienot avajaiset takana. Naisten maraton juostaan 5. elokuuta kello 11.00, London time. Go Leena go!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti