maanantai 11. kesäkuuta 2012

Juoksumatto on 6. paras juoksualusta

Ihan kamalan jännittävän kutkuttavaa. Viimeinen todellinen treeniviikko ennen maratonia on alkanut. Maratoniinhan on vielä kolme viikkoa, mutta tämän viikon jälkeen seuraavat kaksi viikkoa on  enemmänkin fiilistelyä ja hienosäätöä, vaikka varmasti kunnon lenkkejäkin mahtuu vielä mukaan.

Tällä viikolla olisi tarkoitus juosta ainakin 5 treeniä ja yksi on jo onnistuneesti takana. Kävin tänään läheisellä kuntosalilla treenaamassa juoksumatolla. Mikä olikin ihan hauskaa, koska viime kerrasta onkin kulunut hetki jos toinenkin. Niin kauan, etten edes muista milloin viimeksi olisin itseasiassa käynyt ylipäänsä kuntosalilla. Nuorimmaisen syntymän jälkeen kävin zumba-tunneilla, siis alkuvuodesta 2010 aina tänne muuttoon saakka 2011, mutta nekään tunnit ei ollut kuntokeskuksissa. Vuoden 2009 olin raskaana, mikä ei tietenkään ole este kuntoiluun, mutta vähänlaisesti tuli silloin liikuttua. Eli näin laskien olen todennäköisesti käynyt kuntosalilla viimeksi vuonna 2008 ja varmaan silloin olen  viimeksi pyörähtänyt myös juoksumatolla. Siis aika kauan aikaa sitten.

No tänään kävin ja mukavaa oli. Onhan matolla juokseminen ihan erilaista kuin ulkona juokseminen niin hyvässä kuin pahassa. Maisemat vaihtuu mukavasti ulkona, mutta ihan hauskaa on katsella vaihteeksi elokuvaa juostessa. Juoksumatto on myös huomattavasti pehmeämpi ja jalkaystävällisempi alusta kuin betoni, joka on muuten 10 kertaa kovempi alusta kuin asfaltti! Pääosin kaikki pathwayt on täällä betonia ja paljon muualla ei kunnolla juoksemaan pääse, pururatoja tai metsäpolkuja ei ole. 

kuva lainattu googlesta
Runner´s World on arvioinut juoksualustat from best to worst seuraavasti:

1. grass
2. wood chips
3. dirt
4. cinders/decomposed granite
5. synthetic track
6. treadmill
7. asphalt
8. sand
9. concrete
10. snow

Juoksumatolla juokseminen onkin hyvää vaihtelua siinä vaiheessa, kun halutaan kasvattaa viikko-kilometrimääriä ja halutaan vaihtelua esimerkiksi asfaltilla juoksemiseen. Juoksumatto kuormittaa asfalttia vähemmän selkää, lantiota, polvia ja jalkoja ylipäänsä. Ainoaksi juoksualustaksi sitä ei suositella, jos tavoitteena on juosta maantiekisassa, mitä suurimmaksi osaksi maratonitkin taitavat olla. Elimistö on totutettava siihen alustaan, jossa kisaaminen tapahtuu, muutoin voi syntyä vammoja. Mutta toki vaihtelu virkistää. (Palaan myöhemmin muiden juoksualustojen hyötyihin ja haittoihin.)

Ja itse treeni. Juoksin ensin kympin, 59:21, seuraavilla nopeuksilla: 1.km 9km/h, seuraavat 2.-7.km 10km/h, 8.-9.km 11km/h ja viimeisellä kilometrillä ensimmäiset 500m 11,2km/h ja viimeiset 500m 11,5km/h. Olisin vielä pystynyt nostamaan vauhtia, mutta ei vastannut tarkoitusta tämän treenin osalta, koska sellaista vauhtia en jaksaisi montaakaan kilometriä. Tuntuu, että tuo 10km/h vauhti on sellainen mitä jaksan pitää hyvin yllä, mikä tarkoittaa 6min/km. Se puolestaan tarkoittaisi maratonin ajaksi 4h 13min ja 10sec. Hmm... taitaa olla vähän liian kova vauhti.

Kympin jälkeen kävelin 10minuuttia eli jotakuinkin kilometrin ja ajattelin lopetella, mutta muutinkin mieleni, kun tuntui että energiaa riittää ja fiilis oli hyvä. Jatkoin vielä juosten 5 km lisää ihan rauhallisella vauhdilla, ensin 8km/h kilometrin ja sitten loput 4km 9km/h vauhdilla. Aikaa meni 34:30 ja fiilis oli edelleen hyvä. 9 km/h on tosi rauhallinen vauhti ja tällä hetkellä tuntuu, että sillä voisin selviytyä maratonistakin. Ihan vertailun vuoksi, 9km/h vauhti on 6:40min/km ja maratonilla tuo loppuajaksi 4h 42min. Siitä olisi varmaan hyvä lähteä!

kuva lainattu googlesta

Koska 5km:n juoksun jälkeen kävelin vielä saman 10 minuuttia, tuli tälle päivälle 15km juoksua ja 2 km kävelyä. Ei  ollenkaan huono treeni. Huomenna on lepopäivä ja aikaa suunnitella loppuviikon treenit. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti