torstai 19. heinäkuuta 2012

Porrasjuoksu

Nyt on etureidet niin kipeet, jottei portaiden alas käveleminen meinaa onnistua sitten mitenkään. Hassua, koska ne on kipeytyneet juurikin vastakkaisesta toiminnosta eli portaiden ylös nousemisesta. Porrasjuoksu on ollut yksi lemppari treenistä siitä lähtien kun aloin juoksemaan reilu vuosi sitten, mutta jostain syystä se on jäänyt muiden treenien jalkoihin ihan liikaa viime aikoina. Kunnes tiistaina päätin lähteä pitkästä aikaa juoksemaan portaita.

83 askelmaa, pari tasannetta ja matkaa noin 50 metriä.  Portaat ylös juosten ja alas tullaan samantien ilman taukoa ylhäällä. Näin pysyy hapot poissa jaloista mahdollisimman pitkään. Alas tullaan kävellen, jolloin sykkeet ehtii tasaantua ja sitten samantien uudelleen ylös. Tämän kun toistaa kymmenen kertaa, niin kyllä on tehokas treeni!


Tein tätä silloin vuosi sitten intervallityyppisesti sykemittarin kanssa. Juoksin portaat ylös (40-60sec), kävelin alas (60-90sec) ja alhaalla odotin, että sykkeet laski alle 130:n (90-120sec.). Jokaisella nousulla vielä kasvatetaan tehoja, eli aloitetaan hitaasti ja viimeinen juostaan sitten niin kovaa kuin siinä vaiheessa jaloista lähtee. Nyt en käytä enää sykemittaria, mutta silloin tuo puolen tunnin treeni kulutti helposti 400-500 kcal. Ei paha! Siihen päälle tietysti 10 minuutin alkulämmittely kevyttä hölkkää ja 10 minuutin loppu jäähdyttely, vaikka kävellen, niin ihan huomaamatta tulee tehtyä 50 minuutin treenit. Tällä tavalla pystyin juoksuharjoittelun alkumetreilläkin tekemään tuon rankan treenin ja vahvistamaan jalkalihaksia. Jotenkin tuntui, etten olisi silloin alkuun pystynyt juoksemaan niin kovaa ja niin pitkiä matkoja, että olisin saanut aikaan vastaavia tuloksia kuin tuolla porrasjuoksu-intervalli treenillä. 

Etureisien lisäksi tuo porrasjuoksu ottaa hyvin pakaroihin (!) ja jos oikein keskityy pitämään keskivartalon lihakset tiukkana, niin käy myös noihin syviinlihaksiin. Ja vielä eri lihaksiin saa tuntumaa, kun vaihtelee ylösnoustessa juoksutekniikkaa:

-joka toinen porras astuen
-tasajalkahypyt
-laidasta laitaan askeleet (pikaluistelu -tekniikka)
- toinen jalka edellä, niin että molemmat jalat käy jokaisella askelmalla
-seuraavalla kierroksella tietysti toinen jalka edellä
-kylkiedellä juoksu
-jne. mitä nyt keksii
-joo, viimeisenä ihan vaan kävellen ylös!


Nytkin pidemmän porrasjuoksutauon jälkeen pystyin juoksemaan ylös vain kuusi kertaa, loput neljä oli pakko kävellä. (Syytän tietysti sitä että hengitys ei oikein kulkenut, kun unohdin ottaa allergialääkkeet... kunnossahan ei ole mitään vikaa.... ;) ). Mutta tein kuitenkin suunnitellut kymmenen nousua, enkä antanut periksi vaikka mieli olisi kyllä tehnyt.

Ihan vielä hauska kuriositeetti... Australialaiset on niin mahdottaman kohteliaita, että tuossa portaissakin, kun juostaan (treeninaikana kulkijoita voi olla portaissa   useita kymmeniä!), niin kun ensimmäistä kertaa kohdataan on kohteliasta huikata, "hei-miten menee-kiitos hyvin-entä itse" -kommentit ja hymy on vaan väännettävä, vaikka kuinka tekis mieli irvistää siinä viimeisellä nousulla. Vahvistaa siis myös poskilihaksia :)


ps. Tervehdys uudelle lukijalle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti