perjantai 1. kesäkuuta 2012

Mitä jos kunto ei riitä

Tällä viikolla on ensimmäistä kertaa tämän maratonharjoittelun aikana alkanut hiipiä mieleen epävarmuus. Epävarmuus siitä riittääkö oma kunto, epäusko omaan itseen ja harjoittelun riittävyyteen.

En ole missään vaiheessa ajatellut, että maratonin juokseminen olisi helppo juttu ja siksi olenkin treenannut viimeiset 5 kuukautta ihan tosissani. Mutta viime sunnuntain lenkin jälkeinen kipu pisti miettimään, kuinka rankka matka maraton ihan oikeasti on. Kun lähtee ensimmäiselle maratonille, ei ole mitään käsitystä siitä mitä tulee tapahtumaan. Ainoastaan voi lukea muiden kokemuksia ja kirjoituksia, voi lukea oikeasta valmistautumisesta, juoksuoppaita ja harjoitusohjelmia, mutta silti!

Ensimmäinen oma maratonkokemus on ainutlaatuinen. Ennen sitä ei vaan voi tietää miltä itsestä tulee tuntumaan. Haluaisin kyllä! Mietin eilen illalla sängyssä maatessani, epäuskon pyöriessä mielessä, että pisinkin tähän saakka juoksemani lenkki on vielä kaukana maratonista, noin 15 kilsan päässä. Ja ainakin oppaiden mukaan se todellinen maraton alkaa vasta noiden kilometrien jälkeen! Kamalaa! Miten sitä sitten voi olla varma, että selviytyy siitä kolmenkympin kuuluisasta muurista, jos sitä ei ole treenatessa ylittänyt? Pahin ajatus mitä mieleen voi tulla, on nyt iskenyt tajuntaan: Mitä jos kunto ei riitä 42 kilometrin juoksemiseen? Mitä jos kunto ei riitä? Mistä tietää riittääkö kunto?

Olen miettinyt sitäkin, että on varauduttava henkisesti myös keskeyttämisen mahdollisuuteen. On mahdollista, että nesteet ei imeydy, jalat kramppaa tai olosuhteet on ensikertalaiselle liian vaikeat (sataa kaatamalla tai on liian kuuma). Se ei saa olla maailman loppu. Uusia maratoneja tulee (5.elokuuta seuraava, tsekattu), mutta terveyden kanssa ei leikitä. En halua olla se tyyppi, joka makaa tiputuksessa vain selviytykseen maratonista. Niitäkin nähtiin jo Noosan puolikkaalla. Tuon keskeyttämisen mahdollisuuden olen jo sisäistänyt ja sen kanssa pystyn elämään, jos siihen on syytä, mutta oikeasti, mitä jos kunto ei riitä!

Millään ei voi tietää etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Millään ei voi varmistaa, että selviää tuosta matkasta. Millään ei voi tietää riittääkö kunto. Sen kanssa on kai vaan elettävä ja treenattava vielä kovemmin.


Ainut mitä voi tehdä on parhaansa ja vähintä mitä voi tehdä on yrittää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti