perjantai 17. elokuuta 2012

The best lactate threshold booster

Mitä ihmeellisempi nimi harjoituksella on, sitä todennäköisemmin sitä tulee testattua. Vai miltäs kuulostaa McMillan´s full spectrum lactate threshold workout? Vai oliko jo ihan tuttu kaikille? Löysin tämän mielenkiintoisen harjoituksen Runner´s Worldin viime kuun numerosta (July 2012, Australian and New Zealand edition). Minulle tämä oli ihan uusi tuttavuus harjoituksena, joten pitihän se päästä kokeilemaan.

Harjoitus kulkee seuraavasti:

- 10-15 min lämmittely, helppoa vauhtia

- 20 min nopeinta vauhtia mitä pystyisit ylläpitämään 2 tuntia

- hölkkää 2-3 min

- 10 min nopeinta vauhtia mitä pystyisit ylläpitämään 1 tunnin

- hölkkää 2-3min

- 5min nopeinta vauhtia mitä pystyisit yllä pitämään 30 minuuttia

- 10-15 min jäähdyttely

Aikaa harjoitukseen menee 59min - 1h 11min, riippuen siis lämmittelyn ja jäähdyttelyn (10-15min) ja välihölkän (2-3min) kestosta.

Mikä tämän harjoituksen tarkoitus sitten on? Yksinkertaisesti: harjoituksen tarkoitus on kohottaa urheilijan laktaattikynnystä. (Kansanomaisesti voisi kai vapaasti sanoa, että nostaa maitohappokynnystä. Laktaattia ja maitohappoa käytetään usein kuvaamaan samaa asiaa, vaikka todellisuudessa maitohapot muuttuvat laktaatiksi ja laktaattiarvo on se, jota esimerkiksi kuntotesteissä mitataan.)
Harjoituksen tarkoitus on yrittää siirtää "käyrää" mahdollisimman paljon oikealle. kuva lainattu 
Ja miksikö sitä laktaattikynnystä pitäisi sitten kohottaa? Mitä korkeampi kynnys on sitä pidempään jaksat ylläpitää kovempaa vauhtia. Ja oikeanlainen harjoittelu kohottaa kyseistä kynnystä, siinä missä "vääränlainen" harjoittelu vain ylläpitää kuntoa. Esimerkiksi kisasuoritusten, olkoon se sitten 10km tai maraton, kannalta ratkaiseva tekijä on tietää vauhti, jota pystyt ylläpitämään juuri tuolla laktaattikynnyksellä. Ja tämän harjoituksen tarkoitus on nimenomaan kohottaa tuota kynnystä eli parantaa suorituskykyä. Harjoituksessa juostavat osuudet juostaan eri nopeuksilla, joista yksi on alle laktaattikynnyksen, toinen juuri laktaattikynnyksellä ja kolmas yli oman laktattikynnyksen, josta siis tulee harjoituksen nimi "full spectrum". 

Ja kuten McMillan osuvasti kiteyttää: "This workout is great because while you get in a solid hour of running, the effort is more refreshing than tiring." My point exactly!
kuva lainattu
Jos kiinnostuit enemmän aiheesta, harjoituksesta voi lukea lisää täältä. Tai oikeastaan... älä lue, vaan pistä tossut jalkaa ja lähde testaamaan! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti