sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Cooperin testi (nro I)

Oltiin eilen taas radalla, juoksuradalla. Vuorossa Cooperin testi. Kauan sitä pitikin suunnitella ennen kuin tuli juostua. Olin suunnitellut testiä jo hyvän tovin ennen heinäkuista maratoonia, mutta jotenkin se aina vaan jäi. Nyt sitten  viime viikonloppuisen urheilusession päätteeksi sovittiin, että viikon päästä, eli eilen, on 12 minuuttisen vuoro.

Nyt oli testi ainakin huolella suunniteltu ja valmisteltu, taustatyöt tehtynä. Matkassa "valmentajan sekunttikello", kirjoitusalusta, tulostetut kierrosajat eri tavoitematkoille ja kannustusjoukot (=lapset) eli varsin hyvä tekninen valmistautuminen. Edellisviikkoisen rataharjoituksen perusteella ja vähän Cooperin testin taulukoita tutkittua, laskeskelin tavoitematkaa ja päätin asettaa tavoitteeksi 2500m (aina pitää olla tavoite!) eli erinomaista tulosta lähdettiin tavoittelemaan. 

lähde: Wikipedia
running pace calculator - cool running
Näillä eväillä mentiin. On se 12 minuuttia vaan pitkä aika juosta, se tuli taas todistettua! Ihan kamalaa juosta kovaa ja noin pitkään. On paljon mukavampi  juosta pitkiä peruskestävyyslenkkejä.

Lämmittelin ennen juoksua kevyttä hölkkää kaksi kierrosta ja kevyttä venyttelyä hölkän päälle. Sitten ei muuta kuin kello käyntiin ja juoksemaan. Tarkoitus oli yrittää juosta mahdollisimman tasaista vauhtia koko 12 minuuttia, mahdollisimman lähelle tuota 1:55/kierrosaikaa ja varsin hyvin siinä onnistuinkin. Ensimmäinen kierros vaan jostain syystä meni tosi kovaa, vaikka luulin, että juoksen tosi hiljaa. Sitten pientä löysäämistä, kun ajattelin, jotten selviä 12 minuuttia ja loput menikin tasaista vauhtia. (Kierrosajat: 1:48/1:53/1:58/1:58/1:58/1:58 + 100m 0:25). Mietin vaan, että tällä logiikalla, olisko mennyt 2600m jos olisin laittanut sen tavoitteksi?

Hyvinhän se lopulta sujui, vaikka olinkin aivan kuollut testin jälkeen (syytän kuumuutta!). Mutta tavoitteen saavutin, 2500 ja ehkä rapiat 5 metriä päälle! Jihaa! 

Enemmänkin kuin yksittäinen testi, tämä oli oikein hyvä vauhtiharjoitus. Näitä tulee juostua aivan liian vähän, varmaankin olen jo maininnut asiasta. Näitä on siis luvassa jatkossakin erilaisina versioina. Mutta ihan kiva mittarikin tämä testi on. Jollainhan sitä kuntoa on mitattava, vaikka sitten näin. Nyt sitten ehkä kolmen kuukauden kuluttua uudelleen, toivottavasti edistystä tapahtuu.


Oli niin pirun kuuma...
juoksullahan ei ole mitään tekemistä olon kanssa... ;)

Mites siellä? Oletteko milloin viimeksi juossut Cooperin testiä?
Meikäläisen edellisestä taitaa olla aikaa jotain 15 vuotta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti