keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Todellinen prinsessa tai todellinen tollo...

...eipä sillä nimellä niin ole merkitystä lopputuloksen kannalta.

Olen tässä jo toukokuusta saakka kärsinyt lievästä jalkapohjan kivusta. Eniten se vaivaa aamulla, kun nousee sängystä ja astuu ensimmäiset askeleet ja päivän mittaan vaiva yleensä häviää. Välillä tuo vaiva kiusaa sitten vähän enemmän ja siksi olenkin ehtinyt miettimään jo monenlaisia syitä ja tietysti googlettanut asian tiimoilta useampaan otteeseeseen. Vaiva näyttäisi olevan plantar fascia, näin DIY-diagnoosina.

Määritelmä:
plantar fascia
Plantar fascian (jalkapohjan kalvojänteen) tulehdus. Kalvojänne on paksukudokseinen kalvojänne jalkapohjassa, joka kulkee kantapäästä päkiään. Kun se joutuu liian suureen rasitukseen, kalvojänne venyy liikaa, josta aiheutuu tulehdus. Repeämät korvautuvat pian arpikudoksella, joka on kireämpää kuin aikaisempi kalvojänne, ja seurauksena on ongelman pahentuminen.

Oireita:
Kipua kantapäässä. Kipu on pahimmillaan aamuisin, kun nouset sängystä ylös ja juuri juoksun alussa. Kipu voi kadota tilapäisesti kävellessäsi tai jos yrität muuttaa juoksuaskeltasi.

Syitä:
Rasittunut, jännittynyt ja kiristynyt jalkapohjan kalvojänne
Kireät pohjelihakset ja akillesjänteet, jotka aiheuttavat ylimääräistä rasitusta kalvojänteelle
Ylipronaatio
Korkeat holvikaaret jaloissa yhdistettynä jäykkiin jalkateriin
Vääränlaiset tai kuluneet kengät
Liika harjoittelu
(lainaus:time to run)

Täsmää, täsmää!

No sunnuntain kävelylenkin jälkeen jalka oli sitten ensimmäistä kertaa todella kipeä. Piti antaa kylmähoitoa ja ottaa särkylääkettä. Se auttoi.

Omahoito:
Lopeta juokseminen tilapäisesti.
Jos kipu on lievää vähennä harjoittelua ja ota 5-7 päivän kuuri tulehduskipulääkettä. Mikä tahansa apteekin tulehduskipulääke kelpaa. Ibuprofeenia voi esimerkiksi ottaa kolmesti päivässä 400 milligrammaa. Lue kuitenkin lääkkeen ohjeet ennen annostelua.
Jäädyttele kalvojännettä 10 minuuttia kerrallaan kahden tunnin välein vähentääksesi tulehdusta. Hyvä tapa jäädytellä jalkapohjaa on täyttää virvoitusjuomapullo vedellä ja laittaa se pakkaseen. Sen jälkeen voi pulloa rullata jalkapohjan alla.
Hiero jalkapohjaa tulehdusta lieviettävällä geelillä (esim. mobilat).
Muista venytellä pohjelihaksia huolellisesti.
Palaa hitaasti juoksemiseen.
(lainaus:time to run)

Maanantaiaamuna kävin vajaan 5 kilometrin kävelylenkillä josta viimeinen kilometri oli jo ihan tuskaa. Vasempaan jalkapohjaan painoi jokaisella askeleella. Oli ihan sellainen tunne (niin kuin HC Andersenin todellisella prinsessalla), että tossussa olisi jotain jotain ylimääräistä. No kotiin päästyä aloin tutkimaan tossuja ja mitäs sieltä löytyi...



No hälyttimet! Olen kyllä todellinen tollo, kun ei heti ensimmäisenä tullut mieleen, että tietysti siellä juoksutossun pohjallisen alla hälytin!!! Tottakai, siellähän ne aina on....??? AARRGGHHH!!! En nyt tietysti voi olla satavarma, jotta nämä hälyttimet on tämän kyseisen jalkavamman aiheuttanut, mutta aikamoinen sattuma kyllä. Jos asuttaisi jenkeissä haastaisin kaupan oikeuteen ja olisin kohta miljonääri. Vaan kun ei asuta, niin tyydyn hakkaamaan päätäni seinään, jotta unohtaisin kivun jalkapohjassa!


Nyt on toinen lepopäivä takana ja kipu tuntuu jo vähän helpottavan.
Tänään on luvassa venyttelyä ja huomenna todennäköisesti pilatesta.
Voihan sitä tehdä muutakin kuin juosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti